Over Saskia Swart

Graag stel ik mij even voor met een stukje geschiedenis tot wat ik nu doe

Van leren paardrijden tot endurance rijden

Mijn naam is Saskia Swart en ik ben geboren in 1964 te Doetinchem. Toen we in Gieten woonden werd ik door een vriendinnetje besmet met het paardenvirus. Zij ging op paardrijden en ik was eigenlijk bang voor paarden. Toch elke woensdag middag trouw met haar mee naar de manege en toen begon ik het leuk te vinden. Op mijn tiende ben ik toen zelf ook op paardrijden gegaan.

Ik leerde rijden op verschillende maneges en uiteindelijk tegen mijn dertigste kwam mijn eerste eigen paard Amigo.  Datzelfde vriendinnetje kwam een keer bij me langs in Zwolle en we hadden het over Amigo, toen reed ik nog dressuur met hem en we maakten af en toe een sprongetje. Zij wees mij op het bestaan van endurance rijden en dat is wat ik vol overgave met Amigo ben gaan doen.

Toen Amigo wat ouder werd kwam er een tweede paard bij, Symphony. Symphony is een volbloed die het op de renbaan niet goed deed. Met haar ben ik ook endurance gaan rijden, maar liep tegen nogal wat problemen aan. Voornamelijk voortkomend uit de hoeven, maar ook uit de rug.

Wat sportmassage voor een paard kan doen

Zo kwam ik met Symphony terecht bij een osteopaat en een fysiotherapeut. Wat een mooi werk! Dat wilde ik ook kunnen. In 2011 volgde ik een cursus humane sportmassage bij het NGS en deed ik een cursus paardensportmassage bij Massage Hippique. Ik ontdekte wat sportmassage voor een paard kan doen, Symphony knapte er zienderogen van op. Maar ik wilde meer weten, meer verdieping en ook andere paarden kunnen helpen.

Een paard helemaal los te werken

Nadat Amigo in 2009 op 27-jarige leeftijd overleed kwam er een jong paard. Bo (kwpn) kocht ik als ik onbeleerde 3-jarige. Bo heb ik zelf samen met een vriendin zadelmak gemaakt. Toen ze vier was ben ik met haar naar de stamboekkeuring gegaan. Toen wist en kon ik nog niet wat ik nu allemaal kan. Maar ik ben er van overtuigd dat het zinvol is om een paard in de week voordat het naar de keuring gaat helemaal los te werken zodat het zich op de keuring van zijn allerbeste kant kan laten zien.

In 2013 werd ik geattendeerd op Moravita-ISHAS. Hier heb ik met veel plezier de opleiding tot paardenbewegingstherapeut gevolgd. En nu heb ik dan Happy Moving Horses opgericht om zoveel mogelijk paarden te kunnen helpen goed te bewegen.

Je eigen gevoel afstemmen op je paard

Ik hou er van om mezelf te blijven ontwikkelen. Inmiddels een bijscholing acupressuur gevolgd. Daarna ook een workshop craniosacraal gevolgd. Daarnaast ben ik me aan het bekwamen in de Masterson Methode. Dit zijn zachte technieken die mij goed liggen. Ik ben een gevoelsmens en werk heel veel met gevoel en probeer zoveel mogelijk af te stemmen op het paard.

Saskia Swart